Lijkwade, ietwat vreemd misschien…

Maar een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!

Hoewel het in deze tijd actueler is dan ooit, ontstond mijn plan vorig jaar, toen covid 19 nog volslagen onbekend was, en de toekomst er wolkenloos uitzag. Omdat mijn handen vilten niet meer als prettig ervaren en mijn hoofd al lang naar inspiratie op zoek was heb ik niet veel gevilt de laatste jaren. Het kwam in me op dat het misschien tijd was om het vilthoofdstuk af te sluiten, maar wilde ik dat echt? Ik wist het niet. Door het overlijden van mensen dichtbij werd mijn denken op het volgende spoor gezet. Ik ga mijn viltende leven afsluiten met het vilten van mijn eigen lijkwade! En van mijn eerste vilttafel maak ik een draagplank en zo maak ik de cirkel rond. Het idee was geboren.

Hoe nu verder. Eerst maar eens googelen. Hoe groot is een lijkwade eigenlijk zijn er regels voor? Meer practisch, hoe vilt ik zo’n enorme lap van ong. 3.50 x 2.50? Daar ben ik lang in mijn hoofd mee bezig geweest. Tot ik tenslotte besloot om “gewoon” 6 mooie, vrolijk gekleurde, lappen te vilten, zo groot als mijn vilttafel en die aan elkaar te naaien, misschien met mooie borduursteken! Dat deed ik tenslotte met mijn jasjes ook, dus waarom nu ook niet.

Toen kwam de coronacrisis. Doodgaan werd actueel, het kwam dichterbij. Het hele project leek ineens ongepast, en het voelde wat ongemakkelijk. Maar het bleek dat tijdens een pandemie de factor tijd veel doet. De dood wordt bespreekbaar. Als ik met familie of vrienden mijn project besprak bleek dat veel mensen zelf ook met de dood en wat daarbij komt kijken, bezig zijn. Ik kreeg zelfs spontaan 3 opdrachten! Daar was het mij helemaal niet om te doen, het is mijn afscheid van het vilten, maar ik ga met liefde en plezier voor die mensen een lijkwade vilten, dat gaat goed komen. Dus nog even geen einde van het vilten!

So far, so good. Even wat kussens erin voor de foto. Nu ga ik erop borduren. Ik ga er iets heel moois van maken, daar heb ik zin in en alle tijd voor, denk ik. Want ik hoop nog lang niet van mijn mooie wade gebruik te hoeven maken. Ik hoop dat jullie allemaal gezond zijn en blijven en wens iedereen een mooie zomer toe.